דף הבית » קיימות/ESG ומה שבניהם » אנציקלופדיה לאחריות חברתית
אנציקלופדיה לאחריות חברתית
חברות בעולם ובישראל אימצו אסטרטגיה של אחריות חברתית בעסקים ודיווח על אחריות זו כחלק בלתי נפרד מהאסטרטגיה העסקית שלהן. הרינו מתכבדים להמציא לכם בזאת את האנציקלופדיה לאחריות חברתית בעסקים ודיווח חברתי לכל העוסקים בנושא ולאלו שיעסקו בו.
האנציקלופדיה עוסקת בהיבטי אחריות חברתית בעסקים (Corporate Social Responsibility – CSR) בכלל התחומים כגון קשרי קהילה ופיתוח קהילתי כלכלי, סביבת העבודה בפירמה וזכויות עובדים, אתיקה בעסקים ועוד.
פרק 1 – אחריות חברתית בעסקים – CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY – המושג אחריות חברתית בעסקים מתייחס לאחריות החלה על עסק מרגע קבלת ההחלטה העסקית ועד לביצועה. אחריות זו מביאה לכך שעסק צריך לענות או אף לעלות על מכלול הציפיות האתיות, המשפטיות, השיווקיות והציבוריות שיש לחברה (Society) ממנו…
פרק 2 – SUSTAINABILITY – קיימות – לשם כניסה ל"עולם" הקיימות בחרנו להביא את הציטוט של טוני בלייר, שלהלן: "ניהול אחראי של המשאבים העולמיים הוא הכרחי לעתידנו. פיתוח אשר בא על חשבון הסביבה והחברה ככלל, הוא פיתוח שבא על חשבון הדורות העתידיים. כולנו רוצים להשיג צמיחה כלכלית. אולם לעיתים, בעבר, צמיחה כלכלית נקנתה במחיר גבוה מדי…
פרק 3 – ACCOUNTABILITY – כאמור בתת פרק 1.2, AccountAbility ניתן לתרגם באופן מילולי כ-: "היכולת לדווח", "החובה לדווח" או "שקיפות בדיווח". למעשה משמעות המושג היא החובה והיכולת להסביר ולהצדיק את הפעולות בהן הפירמה נוקטת או מהן היא נמנעת לרבות מתן דיווח על השפעותיה הכלכליות, הסביבתיות והחברתיות של הפירמה. מעבר לאמור, AccountAbility כרוכה בחובת היענות ועמידה בסטנדרטים…
פרק 4 – יוזמות ופרסומים מקצועיים של אחריות חברתית בעסקים בעולם (להורדת הטבלאות לחץ כאן) – קיימים ארגונים רבים בעולם ששמו להם למטרה להגביר את מידת האחריות והמעורבות של עסקים לחברה ולסביבה בהן הם פועלים, על ידי פרסום יוזמות המתייחסות להיבטים חברתיים ו/או סביבתיים מסוימים בפעילות העסקים. בנוסף, קיימות יוזמות שמטרתן לקבוע דרישות וכללים לדיווח חברתי. נכון להיום, רוב היוזמות הינן וולונטריות ואינן מחייבות, ורק אותם עסקים מובילים, הרואים באסטרטגיה החברתית חלק אינטגרלי מהאסטרטגיה העסקית שלהם, בוחרים לאמצן. כמו כן, רוב היוזמות אינן מקיפות את מכלול ההיבטים החברתיים, הסביבתיים והכלכליים כי אם מתייחסות לחלק צר ממכלול היבטים רחב זה…
פרק 5 – יוזמות ופרסומים מקצועיים של אחריות חברתית בעסקים בישראל (להורדת הטבלאות לחץ כאן) – תחום היוזמות והפרסומים המקצועיים בישראל הולך ומתפתח. יותר ויותר אנו עדים למאמרים, מחקרים, סקרים והוראות חוקיות המנסים להסדיר את הנושא בישראל. במסגרת זו נבחן ראשית את הצד החוקי ו/או הכללים הקיימים והמוצעים בישראל, במסגרת תת פרק 5.1. בהמשך, במסגרת תת פרק 5.2 נבחן את המצב בישראל תוך מתן מחקרים, סקרים ודוגמאות בחתך של שבעת תחומי האחריות החברתית, פרי הרצון לתת תמונת מצב – מצד אחד מפורטת ומצד שני מפולחת לתחומים שיאפשרו לכל אחד למצוא את החומר המקצועי הרלוונטי עבורו…
פרק 6א – דוחות חברתיים בעולם – דוחות על אחריות חברתית-סביבתית-כלכלית – חברות המפרסמות דוחות חברתיים המפרטים את פעילותן בתחומי הכלכלה, הסביבה והחברה הן, בדרך כלל, החברות הבולטות במשק העולמי. זאת מאחר ונכון להיום, ברוב המדינות בעולם, לא קיימת דרישה חוקית לפרסם דוח חברתי, והחברות שנוטות לפרסם דוח מסוג זה הן אלו שיש להן השפעה רבה על שווקים רחבים ו/או מושפעות משווקים רחבים ולכן, מופעל עליהן לחץ רב לשיקוף פעולותיהן. סיבה נוספת יכולה להיות העובדה כי מתוך הכרתן בהשפעתה כאמור על קהילות שונות ועל הסביבה, ובאחריות הנובעת ממנה, הן עצמן נוטות לנקוט מיוזמתן פעולות ולפרסם דיווחים כאמור…
פרק 6ב – הדוח החברתי של חברת Novo Nordisk לשנת 2000 – Sustainability Report – מדובר בקבוצה המורכבת משתי חברות ציבוריות (להן יש חברות מוחזקות ומעליהן חברת אחזקות. חברת ההחזקות Novo מחזיקה בשתי חברות, Novo Nordisk הפועלת בתחום הפרמצבטיקה, ו- Novozymes – חברת ביוטכנולוגיה הפועלת בתחום פיתוח וייצור אנזימים תעשייתיים (Industrial Enzymes). שתי החברות האחרונות הן חברות דניות ציבוריות, הרשומות בבורסה של קופנהגן (נובו נורדיסק נסחרת גם בלונדון, ומניות ADS שלה נסחרות ב-NYSE )…
פרק 6ג – הדוח החברתי של חברת NIKE לשנת 2000-2001 – החברה (הקבוצה) הינה חברה ציבורית, הפועלת בתחום התכנון, הפיתוח, השיווק והמכירות של מוצרי הלבשה והנעלה לספורט (החברה אינה מבצעת בעצמה את הייצור עצמו אלא באמצעות קבלני משנה). החברה פועלת ברחבי העולם כולו (בכ- 120 מדינות)…
פרק 6ד – הדוח החברתי של חברת FORD לשנת 2000 – החברה (הקבוצה) היא חברה ציבורית, הפועלת בתחום ייצור כלי רכב. לחברה הכנסות שנתיות של כ-170 מיליארד דולר, מתוכן כ-141 מיליארד ממכירת מכוניות, כ-24 מיליארד משירותים פיננסיים וכ-5 מיליארד מהשכרת רכב (Hertz). החברה מעסיקה כ-346 אלף עובדים בכל רחבי העולם. לחברה 112 מפעלים, רובם באמריקה הצפונית ובאירופה. בשנת 2000 מכרה החברה כמעט 7.5 מיליון מכוניות. השמות המסחריים אותם מייצרת החברה הם פורד, לינקולן, מרקורי ו-NK!TH (אופניים חשמליים ממונעים, מכוניות חשמליות), וכן (באמצעות חברות בנות בבעלות מלאה) וולבו, יגואר, אסטון מרטין ולנדרובר. החברה אף מחזיקה 33% בבעלות על מאזדה…
פרק 6ה – הדוח החברתי-הדוח על אזרחות תאגידית גלובלית של חברת MOTOROLA לשנת 2002 – Global Corporate Citizenship Report – החברה היא חברה מובילה בעולם בתחום הספקת פתרונות תקשורת ואמצעים אלקטרוניים משולבים. הפתרונות, במסגרת המותג הרשום Intelligence Everywhere™, כוללים, בין היתר, מערכות טלפון ותקשורת אלחוטיות מתוחכמות, מוצרי גישה לאינטרנט ועבודה ברשת, מערכות להעברת וידאו דיגיטלי, קול ומידע אינטראקטיביים במהירות גדולה ומערכות אלקטרוניות משולבות למערכות רכב, תעשיה, טלקומוניקציה ועוד…
פרק 6ו – הדוח החברתי של THE COOPERATIVE BANK לשנת 2001 – OUR IMPACT – PARTNERSHIP REPORT 2001 – מדובר בבנק בריטי שהוקם עוד בשנת 1876 במסגרת תנועת הקואופרטיב. הבנק מעסיק כ – 4,000 עובדים, ובשנת 2001 הסתכמו רווחיו לפני מס ב – 107.5 מיליון ליש"ט…
פרק 6ז – דוח חברתי של חברת AEGON – 2003 – Corporate Responsibility Report – החברה (קבוצה) היא חברה ציבורית, הפועלת בתחום הביטוח. החברה פועלת במספר מדינות בעולם: ארה"ב, קנדה, הולנד, גרמניה, בלגיה, אנגליה, לוקסמבורג, אירלנד, הונגריה, סלובקיה, ספרד, ובאסיה: טיוואן, סין והודו…
פרק 7 – דוחות חברתיים ודוחות סביבתיים בישראל – הפרקטיקה בישראל בתחילת דרכה. אם בעולם אנו עדים למאות דוחות על פי כללי ה-GRI (כ-650 דוחות נכון ל-2005, ודוחות רבים נוספים על פי כללים אחרים, עוד ארוכה הדרך בישראל בה נראה עשרות דוחות הבנויים על פי כללי דיווח חברתי וסביבתי מקובלים כדוגמת ה-GRI המותאמים לישראל. במסגרת פרק זה יובא תחילה תהליך הפקת דוח על אחריות חברתית-סביבתי-כלכלי על בסיס התהליך שבוצע בחברת שטראוס על ידי החברה בשיתוף עם המחלקה המקצועית ומחלקת Social Accountability של BDO זיו האפט ומ.ע.ל.ה פרי הרצון לתת בסיס לתהליך הכנת דוחות אלו בישראל. בהמשך מובא לדוגמא פרק הקהילה מרפא"ל שהינו פרק אחד מתוך דוח חברתי-סביבתי כולל ומקיף שחברות אמורות לפרסם…
פרק 8 – הבטחת איכות הדוח החברתי – תפקידו של רואה החשבון המבקר – המבקר החברתי בתהליך – מדוע על חברות להכין עצמן לתהליך דיווח חברתי הכולל הבטחת איכות? ארגון קיימות סיבות משלו אשר בעקבותיהן החל בתהליך הדיווח החברתי אשר מלווה בהבטחת איכות. מכל מקום, סיבות שכיחות אשר ניתן למנות הינן…
פרק 9 – סוגיות נבחרות – במסגרת פרק זה מובאים תפיסות וכיווני חשיבה מגוונים אשר מספקים העמקה נוספת על הכתוב במסגרת הפרקים האחרים באנציקלופדיה. כל תת פרק בפרק זה נכתב על ידי העוסקים בתחום ומהמובילים אותו בשיתוף עימנו פרי הרצון שהתפיסות תהיינה משולבות עם החומר שנכתב באנציקלופדיה. חלוקת הפרק בוצעה בהתאם לתחומים של אחריות חברתית בעסקים כפי שחולקו באנציקלופדיה על מנת לאפשר לקוראים לקבל תפיסות/זוויות נוספות על תחום התעניינותם. תתי הפרקים הינם…
פרק 10 – סיכום האנציקלופדיה לאחריות חברתית בעסקים ודיווח חברתי – במסגרת האנציקלופדיה תיארנו את תחומי אחריות חברתית בעסקים המתבטאים בתרשים שלהלן…
© כל הזכויות שמורות למשרד BDO זיו האפט 2006. כל כרכי האנציקלופדיה הזו נועדו למסירת מידע ואין לראות בהם חוות דעת או ייעוץ מקצועי. ניתן לשכפל, להעתיק, לתרגם, לאחסן במאגרי מידע, לשדר או לקלוט בכל דרך או בכל אמצעי אלקטרוני, אופטי או אחר – כל חלק שהוא מהאנציקלופדיה, בתנאי שיצוין שמקורו ב-"האנציקלופדיה לאחריות חברתית בעסקים ודיווח חברתי שפורסמה על ידי BDO זיו האפט, בעריכת וכתיבת רו"ח ניר זיכלינסקי ובכתיבתם של רו"ח לימור אברבוך, רו"ח איריס אלדר, רו"ח ירון אלעד ורו"ח איתי בר-נתן"